Direktlänk till inlägg 12 juli 2010

Dator - ett nödvändigt ont

Av Sven O. Sjöstedt - 12 juli 2010 13:05

Nu har min dator pajat igen! Det är hopplöst. När jag sätter på datorn, en Toshiba, så kommer Toshibas logo fram och sen efter några sekunder ändras bilden till Windows logo och sen till baka till Toshiba och så till Window och så fortsätter karusellen utan att jag kan få hejd på den. "Runt, runt, runt det snurrar, det snurrar" tror jag att en barnsång hette. Det är just så jag känner det nu. Enda sättet att få karusellen att stanna är att dra ur elsladden och så ta batteriet ur datorn. Då först blir skärmen svart. När jag sen sätter på datorn igen börjar karusellen om igen.

 

Med våra äldre datorer kom det en disk man kunde använda för att återställa datorn i det skick den var när vi köpte den. Icke så numera. Jag gissar att datorbranchen inte gillade att man kunde fixa sina egna problem, utan måste ta in datorn till dem för att mot en avgift få den fixad. Jag har inte tid nu på några dagar att ta in datorn till the Geek Squad och se vad dom säger. Jag misstänker att dom vill först ha en avgift för att titta på datorn och konstatera vad det är för fel och sen en större avgift för att rätta till felet och sen vill dom sälja alla möjliga virusprogram, som tydligen inte funkar.

 

Som jag känner det just nu skulle jag helt sonika vilja slänga datorn i soporna och köpa en ny. Får se vad jag gör. En fungerande dator måste man ju helt enkelt ha i dessa tider för att inte helt förlora kontakten med verkligheten.Just nu hankar jag mig fram med en uråldrig dator med gamla program och inställningar. Den hade i alla fall en återställningsdisk, så jag lyckades få igång den efter att den hade stått avställd som oanvändbar i ett förvaringsutrymme i många år. Man tager vad man haver, som Kajsa Varg sade.

 
 
Eleni

Eleni

12 juli 2010 19:32

Datorproblem kan verkligen driva en till vansinne och man är verkligen utelämnad till experternas goda vilja med tanke på att datorkrångel är som ett främmande språk. Själv har jag turen att ha en datorkunnig sambo som fixar det mesta i datorproblemväg.
Föresten är det för det mesta husses och mattes säng som föredras av lille bus Tidus.

http://www.tidus.bloggagratis.se

 
Tidus

Tidus

13 juli 2010 10:10

Dessvärre rörde det sig nog troligen om en annan stor hund (med sämre mage) som bidragit. Så äcklig jag kan bli, tycker matte.

http://www.tidus.bloggagratis.se

 
Sudden

Sudden

14 juli 2010 05:10

Hej Sven!

Jo man känner sig hjälplös, att inte begripa sig på en pryl som man visserligen vet är avancerad men brukar funka troget och som man tycker det inte borde vara något problem att fixa. Men så är det ofta i vår "moderna" tid.

Jag kommer antagligen att tvingas skrota (mot en låg ersättning) min bil som blev påbackad av en SL ledbuss för en månad sedan. (Jag hade stannat bakom bussen vid ett trafikljus, och så börjar bussen backa, föraren hade kört för långt fram. "Såg du inte att jag backade?" var hennes första "anklagande" ord. Nå, jag tycker skadorna är små, vore man händig skulle man köpa ett par nya strålkastare, slita med rostade bultar och kanske böja några plåtar litet eller fila upp fästhål för att få fast stråkastarna så de pekar rätt, men si, om det skall göras riktigt på verkstad kostar det. (I mobilsamtalet med sin trafikledning omnämnde föraren mig som "gubben står bredvid mig just nu", men så är det ju tyvärr onekligen numera.)

Mycket som verkar bus(s)enkelt är svårt i vår "moderna" tid. Ett X2000-tåg har blivit stående med sina passagerare i 6 timmar i sommarhettan mellan Stockholm och Södertälje, och du kan tänka dig webbkommentarerna till DN:s notis om detta. Jag minns också de gånger jag blev hånad av Postvagnsläsare och utsparkad av Postvagnsmoderatorn för att jag inte begripit att vad som är busenkelt eller självklart för en hyggligt allmänkunnig äldre ingenjör är svårt eller nästan outförbart om man är järnvägsälskare eller järnvägssakkunnig. (Gäller förstås även flyg, bilar, och nog det mesta.)

När min ganska bullriga dator förra våren plötsligt sänkte sitt fläktljud en dag och allt blev svart och stilla så gott som, åkte jag och köpte en ny dator nästa dag, utan att kontakta någon helpdesk. Så beroende var jag av den.

Möjligen var det bara ett enkelt fel i kraftmatningen. Hade det varit en radio eller TV för 30 år sedan hade man öppnat "burken" och tagit fram voltmetern, mätt litet samt kikat med ögonen om det var svart eller sotigt någonstans.

Denna dator hade jag haft som lån från min son i ca 5 år och den hade gjort god tjänst. Han hade innan dess haft den undanställd några år av någon anledning han inte talade om eller hade glömt. När jag sedan kom på att den hade några "buggar" i programvaran (Flash funkade inte) så kom han på "ja visst ja, så var det ju, det var alltså därför jag ställde undan den".)

För övrigt tjöt denna dator (med tiden kanske) med en så hög ton att jag inte kunde höra tonen, men mina söner kunde. "Pappa, var bussig stäng av datorn" sa de när vi satt vid köksbordet. Jag har som vana - en del säger ovana - att googla när vi sitter och snackar om något och det uppstår frågetecken som "Varför heter det Askfatshamnen egentligen?"

Jag får hoppas att dina datorproblem löser sig. Man är ju verkligen beroende av datorn, att betala räkningar med inte minst, även om det är tråkigt.

Sudden


http://larsan13.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven O. Sjöstedt - Tisdag 26 mars 21:58


    English below Swedish. AMERIKABREVET Kapitel 12. Livet är som en påse.   Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med någonting.   Min påse har varit överfull och så tung att jag inte vågat lyfta den i ha...

Av Sven O. Sjöstedt - Lördag 16 mars 17:07

    Steget in i dataåldern, När jag tog klivet över Atlanten tog jag också steget in i dataåldern. I Sverige levde jag från 1945 till 1983 utan datorer. Under min yrkesverksamma tid var det mest avancerade hjälpmedlet jag hade på mitt skrivbor...

Av Sven O. Sjöstedt - Måndag 11 mars 16:03


    English below Swedish. AMERIKABREVET Kapitel 10. Vad blev det av "Amerikabrevet"?   Ja, det kan man fråga sig. Jag hade tänkt mig den här som en serie brev skrivna av en svensk invandrare till Minnesota. Men som en gammal järnvägare sk...

Av Sven O. Sjöstedt - Måndag 4 mars 17:27

English after Swedish       I dag blevjag påmind om min tid när jag under några år i slutet av 1960-talet hade postadressen "Järnvägen Bergsbrunna". Bergsbrunna är ett samhälle som ligger söder om Uppsala vid dubbelspåret till Stockholm. Jag...

Av Sven O. Sjöstedt - Tisdag 27 feb 17:08


    English below Swedish. AMERIKABREVET Kapitel 8. Att ha ingenting att skriva.   Jag hade en gång en lärare som alltid hade slående kommentarer. På tal om slående, så var han släggkastare också och gick bland oss elever under namnet "Sl...

Presentation

Gästbok

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards