Alla inlägg den 2 juli 2010

Av Sven O. Sjöstedt - 2 juli 2010 13:37

Den allmänna värnplikten i Sverige är slopad från månadsskiftet läser jag i tidningar och bloggar. För mig var det en överraskning. Man skall tydligen nu endast ha en yrkesmilitärkår som skall försvara landet. Det skall bli intressant att se hur det går. Finns det nog med svenskar som är intresserade av att bli yrkesmilitärer?

 

Ett tidningsreportage jag läste jämförde systemet med det vi har här i USA. Här har vi ju dessutom en stark frivillig organisation vid sidan om den egentliga militären. Det är The National Guard jag tänker på. Det är en utvidgad version av Hemvärnet. De kan sättas in vid nationella katastrofer lika väl som tas ut till stridande förband i de konflikter USA är inblandade i. Jag funderar om det svenska Hemvärnet finns kvar och om det kommer att få större betydelse nu när värnplikten avskaffats.

 

En av bloggarna jag läste om ”Lumpens” avskaffande hade länkar till filmsnuttar från militärlivet. Bland annat tittade jag på ”Repövning” och fann den myckt underhållande. Den väckte också många minnen till liv. Jag undrar om plutonen i filmens huvuroll inte var en signalpluton från trängtrupperna. Själv gjorde jag lumpen på T2 i Skövde som radiotelegrafist på 60-talet. Repövningarna gjorde jag uppe i Dalarna. Några avsnitt i filmen handlade om att sätta upp tält och leva i tält. Dessa rätt stora tält som hade vedkaminnen och dess skorsten som huvudsaklig tältpinne i mitten. Jag minns att en mycket kall vinternatt eldade vi så kaminen var röd, men ändå vakande några av oss med håret frastfruset i tältduken. Man sov med fötter mot kaminen och huvudet ut mot tältduken.

 

Det blir synd om det uppväxasnde släktet i Sverige nu när de inte kommer att ha några lumparminnen att prata om på ålderns höst.

 

Presentation

Gästbok

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards