Direktlänk till inlägg 16 augusti 2010

Toblerone

Av Sven O. Sjöstedt - 16 augusti 2010 20:49

Jag fick en jättestor Toblerone av en kollega på jobbet som födelsedagspresent. Den var så stor att jag inte vågade mig på att äta upp den ensam, utan tog den med hem för att dela med mig av den till Chris. Ledsamt nog är choklad inte nyttigt för hundar och katter. Det lär till och med vara farligt för dem, så de får snällt sitta och titta på när vi mumsar i oss av den. Kanske veknar vi och ger dem lite katt och hundgodis som tröst.


När jag läste svenska dagstidningar på internet på lunchen såg jag att Mona Sahlin hade bombarderats med just toblerone under sitt tal i Trollhättan. Konstigt tänkte jag. Varför Toblerone? Så kom jag på att googla lite runt Toblerone och då fick jag klart sammanhanget för mig. Så här säger Wikipedia: ”

The Toblerone affair

In 1995 it was revealed that the Swedish politician Mona Sahlin had bought, among other things, two bars of Toblerone using her Riksdag credit card (i.e. taxpayer's money). This became known as the Toblerone affair. Sahlin was forced to step down as a candidate for the post as Prime Minister. She returned to politics in 1998”


Under våra många resor med Vasabåtarna mellan Umeå och Vasa köpte vi ofta skattefri Toblerone i båtarnas butiker och njöt av under resan. Toblerone har ju en lite egen utforming. Svenska Wikipedia ger besked om varför den ser ut som den ser ut:  ” På Toblerone-förpackningarna är berget Matterhorn i Schweiz avbildat. Många tror att formen på Matterhorn i Schweiziska Alperna gav Theodor Tobler inspirationen till Toblerones triangulära form. Men enligt Theodors söner kommer formen från den pyramidformation som dansare på Folies Bergère skapade under en föreställning som Theodor såg.”


Nu räknar jag bara timmarna tills jag skall åka hem och få ta ytterligare en ”bergstopp” av min jättestora Toblerone.

 
 
Sudden

Sudden

16 augusti 2010 23:16

Hej Sven! Jo, Toblerone var för mig en väldigt exotisk sak. Det var väl så att den en gång inte fanns i Sverige utan man stötte på den först när man i början på 50-talet kom ut i den stora världen (=Köpenhamn) på skolresa eller när någon varit på utlandsresa och hade med sig denna choklad hem.

Jo, "Toblerone-affären" får Mona S dras med ännu. Det fanns ju annat "betalkortslarv" o d med i bilden, och det är väl tyvärr så att det finns mycket i hennes framtoning som gör det svårt för många att känna förtroende och tillit för henne. Även de vänner jag har som är socialdemokrater har alla svårt för henne.

Det är val 19 september och jag vill inte tippa utgången. Förlorar S/Mp/V ("de rödgröna") så kommer nog S-partiet att skaffa en ny ordförande. Rörelsen" är inte vad den varit och det är väl inte bara dess eget fel. Tidsandan har ju länge varit väldigt höger/liberalt-inriktad. (Liberal betyder något annat här än i USA).

Sudden

http://larsan13.wordpress.com

 
Ingen bild

Erik Johansson

18 augusti 2010 12:15

Elections!

Although they are supposed to be important for democracy they are, look at the election campaigns closely, the politicians using their licences to tell lies without having to take any responsibility at all when, after the election, they do not fulfil their pre-election promises. Have you ever taken any of these politicians to task? Most people don't but should. The answer you get is that, since they promised you all these wonderful things, things have changed and therefore, bla, bla, bla, bla. Pure bull manure.

You know as well as I do that these pre-election farces are nothing else than when you and I went for a job interviews. The possible future bosses ask you their questions and you know very well what answers they want to hear. So that is what you give them. True they may be or not. And that is exactly what the politicians are doing when the campaign for their new jobs. I think job interviews would be a more appropriate expression than election campaign.

My old father-in-law who left us last year gave me this little Irish view on the subject.

When Election Day comes round and politicians need a job
what lovely people then they are and how they’ll open up their gob.
They’ll almost doff their coats, they will even promise heaven
but give you sheer hell if you don’t give them your vote.
What lovely things they’ll promise you before the polling day
house and snacks and barm-brack and fat goats milk for your tray.
In pushchairs to the polling booth the paralysed they’ll wheel
and they tell you, going along the road, how much for you they feel
and if you have a grievance of your case they’ll take an oath
but you hear no more about it when you given them your vote.

And a bleated 'Happy birthday' toy you, Sven.

Says Erik who has no license to tell lies.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven O. Sjöstedt - Tisdag 26 mars 21:58


    English below Swedish. AMERIKABREVET Kapitel 12. Livet är som en påse.   Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med någonting.   Min påse har varit överfull och så tung att jag inte vågat lyfta den i ha...

Av Sven O. Sjöstedt - Lördag 16 mars 17:07

    Steget in i dataåldern, När jag tog klivet över Atlanten tog jag också steget in i dataåldern. I Sverige levde jag från 1945 till 1983 utan datorer. Under min yrkesverksamma tid var det mest avancerade hjälpmedlet jag hade på mitt skrivbor...

Av Sven O. Sjöstedt - Måndag 11 mars 16:03


    English below Swedish. AMERIKABREVET Kapitel 10. Vad blev det av "Amerikabrevet"?   Ja, det kan man fråga sig. Jag hade tänkt mig den här som en serie brev skrivna av en svensk invandrare till Minnesota. Men som en gammal järnvägare sk...

Av Sven O. Sjöstedt - Måndag 4 mars 17:27

English after Swedish       I dag blevjag påmind om min tid när jag under några år i slutet av 1960-talet hade postadressen "Järnvägen Bergsbrunna". Bergsbrunna är ett samhälle som ligger söder om Uppsala vid dubbelspåret till Stockholm. Jag...

Av Sven O. Sjöstedt - Tisdag 27 feb 17:08


    English below Swedish. AMERIKABREVET Kapitel 8. Att ha ingenting att skriva.   Jag hade en gång en lärare som alltid hade slående kommentarer. På tal om slående, så var han släggkastare också och gick bland oss elever under namnet "Sl...

Presentation

Gästbok

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards