Alla inlägg den 19 augusti 2010

Av Sven O. Sjöstedt - 19 augusti 2010 16:18

I går sade Chris att nu när jag blir pensionär kommer det att bli en annan tågordning här hemma. Det kan väl hända, men jag vet vad en riktig tågordning är. Under några år satt jag på Uppsala Centralstation och läste tågordningar tillsammans med Underinspektor Henry Friberg. Det var många småstationer som löd under Uppsala och för var och en med persontrafik, inklusive Uppsala, utarbetade vi dessa. På den tiden var de gula och vita plakat med tider för ankommande och avgående tåg. Det var mycket att komma ihåg med tåg som bara gick på vardag före sön- och helgdag som inföll i den tredje veckan i udda månader och mycket mera. Henry läste från den grafiska tidtabellen och andra interna promemorior och jag motläste frå de korrektur som kommit från trycket. Jag tror att vi fick det mesta rätt.


Det finns många ord och uttryck som har sitt ursprung vid järnvägen. Man kan till exempel säga att en debatt spårat ur. Vid vissa tillfällen kan jag med egen erfarenhet från organistaionssverige säga att det kan vara lättare att med hjälp av en ispårningsskena få ett tåg som spårat ur på rätt spår igen än en politisk debatt som spårat ur.


Jag har ingen aning om varför man med hög röst säger ”JÄRNVÄGARS” när något gått galet. Är det en assosiation mellan saker som går galet och järnvägen, måntro?


När det går bra kan man också säga att det är bara ”Raka spåret”.


Och så har vi slutligen liknelsen mellan de elektriska loken och kyrkan. Båda tar kraften från ovan.  


Presentation

Gästbok

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards