Alla inlägg den 10 januari 2010

Av Sven O. Sjöstedt - 10 januari 2010 02:41

När vi i julhelgen tittade på filmen "White Christmas" noterade jag som gammal järnvägare att vissa av interiörscenerna från den tågresa som förekommer i filmen, inte verkar helt realistiska. Det är ett avsnitt i filmen då Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, och Vera Ellen tar tåget från Florida till Vermont. De sitter ett tag i den så kallade "Club Car", vilket jag tänker mig varande en gammal variant av  den nuvarande "bistron". Det var i alla fall fantastikt vilket bra spårläge de hade på sträckan. Inte en enda gång skakade, eller vaggade vagnen. Det såg ut som den gick på räls! (HA!) Det var nog närmare så att det var en studiouppsättning lång ifrån järnvägen.
 
På tal om fuskscener vid filminspelningar så kommer jag att tänka på svenskättlingen Palmqvist som bor/bodde i Almelund i Minnesotas svenskbygder. Han är pensionär sen lång lång tid tillbaka, om han nu ännu lever. Han jobbade i alla fall för 3M, vilket som ni säkert vet står för Minnesota Mining and Manufacturing, Han utvecklade den reflekterande bakgrunden till vägmärken. Som en sidogren jobbade han även för filmindustrin, där han använde ett liknande reflekterand material för de stora dukar som bakgrundscener spelades upp på. Då till exempel två personer sitter och pratar under färd i en bil och man ser landskapet fara förbi utanför bilrutorna är det oftas bara en film som spelas upp på en stor duk utanför bilen bakom de agerande. 
 
Palmqvist berättade även att han jobbade med att ta fram ett lättborttagbart blod. Det användes i våldscener när någon till exempel blev skjuten. Hade han en vit skjorta på sig så spreds det röda blodet snabbt på bröstet. Om nu scenen av någon anledning måste tas om, vilket ofta var vanligt, så kunde man bara med ett enkelt handgrepp avlägsna det konstgjorda blodet, sätta en ny blodampull under den nu igen helt vita skjortan och så var det klart för nästa omtagning av scenen. 
 
För sina insatser inom filmindustrin hade Palmquist fått en tekninsk Oskar. Han visade statyetten för oss. Det var en rätt stor och tung pjäs tillverkad i brons. Det var många år sedan han fick den, han berättade att bland annat Ingrid Bergman satt vid hans bord under cermonin. Han berättade även att nutidens Oskarstatyetter är lättare och tillverkade i något slags plastmaterial.
 
Ja, ja, allt var bättre och rejälare förr. Och till råga på allt hette en av Palmquists hundar Sven.
 
As Ever
Sven
 

Presentation

Gästbok

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards